Het effect van nature en nurture op de mentale gezondheid

UVA OPEN INSIGHTS


 

Wat heeft de meeste invloed op je mentale gezondheid: nature of nurture? Een eeuwenoud debat, want beide zijn van groot belang voor je welzijn. We leven in een maatschappij die steeds individualistischer wordt en waarin presteren de norm is. Dit zorgt voor grote druk. Ook de omgeving waarin je je dagelijks bevindt, heeft invloed op je welzijn. Zo blijkt het stadsleven niet zo voordelig voor je mentale gezondheid.

 

Rol 'urbane stress' op psychische gezondheid

Meer dan vijftig procent van de wereldbevolking woont momenteel in de stad. Leven in een stad brengt voordelen met zich mee, zoals de infrastructuur en aanwezigheid van bedrijven en voorzieningen. Maar er kleven ook nadelen aan. Het leven in een stad kan uitdagend, druk, veeleisend en stressvol zijn. Deze 'urbane stress' heeft invloed op de geestelijke gezondheid van stadsbewoners.

 

Inzicht in geestelijke gezondheidsproblemen

Naast de aanhoudelijke verstedelijking, komen er in toenemende mate psychische stoornissen voor zoals depressie, angst en verslaving. Er is behoefte om de wisselwerking tussen deze ontwikkelingen beter te begrijpen. Met het Centrum Urban Mental Health (UMH) probeert UvA nieuwe inzichten te bieden in de wisselwerking tussen een grootstedelijke setting en geestelijke gezondheid. UvA-onderzoekers van het UMH, waaronder UvA-alumnus Junus van der Wal (Geneeskunde, 2018), presenteren in hun position paper een conceptueel raamwerk om nieuwe preventie- en behandelingsmethodes van veelvoorkomende psychische stoornissen in een stedelijke context te identificeren.

 

Lees de position paper

 

Dit onderwerp tijdens UvA Open

'Urbane stress' is slechts een factor van ons welzijn. Meer horen over andere elementen die een rol spelen? In de talkshow van UvA Open 2021 gaat Lisa Peters in gesprek met Carina Benninga, Herman Pleij, Steven Pont en Joost Wiersinga over welzijn. Hoe kun je je welzijn vergroten? Ze bespreken mentale gezondheid, positieve psychologie en geluksmomenten.
 

 


 

11 november 2021

Ander nieuws