Meet Your Mentor: coach studenten bij hun overgang naar de arbeidsmarkt 

 

 

Het mentoringprogramma Meet Your Mentor is in het leven geroepen door UvA-alumnus Meltem Halaceli (42) en wordt gefaciliteerd door het Chief Diversity Office. Toen Meltem studeerde had ze zelf graag een mentor gehad die haar talenten herkende en haar culturele achtergrond als toegevoegde waarde zag. Vanuit die wens koppelt ze nu huidige masterstudenten uit een ondergerepresenteerde groep of eerstegeneratiestudenten aan een sparringpartner.  

 

Meer vertrouwen

‘Ik herken het gevoel dat je soms het geloof in jezelf kunt verliezen als je geen baan in je eigen interessegebied en niveau kunt vinden’, vertelde Meltem eerder op UvA Bridge. ‘Uit onderzoek blijkt dat studenten met een niet-westerse achtergrond 50 procent minder kans hebben op een baan op academisch niveau. Dit mentorprogramma geeft je een duw in de rug en praktische handvatten, zodat je met meer vertrouwen verder kunt oriënteren op een baan.’ 

 

Meet Your Mentor-programma

In het Meet Your Mentor-programma helpt een mentor met zijn of haar kennis, ervaring en netwerk een student om de overgang te maken naar de arbeidsmarkt. Samen kijken ze naar de werkdoelen van de student en met welke vragen de student worstelt. Bijvoorbeeld over de Nederlandse regels op de werkvloer, die soms wel en soms niet uitgesproken zijn. Ook biedt Meet Your Mentor een online voorbereidingsmodule aan waarmee de student tools krijgt aangereikt om zich het beste te profileren. Samen sparren mentor en student in mentorsessies over alle stappen die gezet kunnen worden naar een passende baan. 

 

Sparren, tips en advies

Student Dağlar Taşci (22) heeft veel baat bij de gesprekken die ze heeft met haar mentor Laure Michon, UvA-alumnus Politicologie en nu onderzoeker bij de gemeente Amsterdam. ‘Laure laat me steeds zien dat ik tot nu toe al ver ben gekomen en dat ik mijn veeleisendheid kan vertalen naar competenties die goed van pas komen op de arbeidsmarkt. Dat stelt me gerust’, vertelt Dağlar in Folia. Laure houdt haar een spiegel voor en geeft tips over thema’s als micro-agressie en discriminatie op de werkvloer. Dağlar kan het met haar Turkse ouders niet hebben over inhoudelijke aspecten van vacatures, maar met Laure wel. ‘Dat helpt om de stap naar de arbeidsmarkt minder groot te maken. Ik krijg steeds meer voor ogen wat mijn doelen zijn’, aldus Dağlar.

 

Meld je aan voor Meet Your Mentor

Wil jij ook een student coachen met het vinden van passend werk? Of heb jij als jonge alumnus behoefte aan een sparringpartner? Meld je dan vóór 5 november aan voor de volgende editie van het Meet Your Mentor-programma. Als mentor krijg je van de UvA alle handvatten om een goede coach te zijn. En voor derdejaars bachelorstudenten, masterstudenten en jonge alumni zijn de persoonlijke tips en praktische adviezen heel waardevol. We zijn momenteel vooral op zoek naar mentoren die alumni zijn van FNWI of FGw, maar alumni van andere faculteiten zijn ook van harte welkom. 

 

Bekijk de promovideo
 

Meld je aan


22 oktober 2021

Ander nieuws