UvA-alumni ontwikkelen AI-platform voor corporate finance

UvA-alumni Alvise Sembenico, Gabriele Bani en Irina Kulizhnikova

 

De start-up Intrical AI, opgericht door drie UvA-alumni, maakt bedrijfsprofielen voor corporate finance op basis van Artificial Intelligence (AI). Hun product heeft inmiddels de MVP-status (minimal viable product), met ABN AMRO als 'launching customer'. 

Ontstaan start-up 

Irina Kulizhnikova, Gabriele Bani en Alvise Sembenico richtten in september 2020 het bedrijf Intrical AI op. Ze waren toen net afgestudeerd aan de UvA. Het bedrijf is ontstaan vanuit het AI Start-up Lab van het Amsterdam Centre for Entrepreneurship (ACE), dat studenten, academici en tech-professionals ondersteunt bij het ondernemen. 

Van student naar ondernemer 

In het AI Start-up Lab gaan studenten in teams aan de slag met vraagstukken van bedrijven op het gebied van AI. Een van de uitdagingen kwam van ABN AMRO. Zij wilden een tool voor het beoordelen van bedrijven voor fusies en overnames. De UvA-alumni kwamen in maart 2020 bij elkaar. Drie maanden later hadden ze een prototype en een KvK-nummer. "Een gek moment eigenlijk. Ineens waren we geen studenten meer, maar ondernemers", vertelt Irina. 

Handwerk 

Ze ontwikkelden een Software-as-a-Service-oplossing (SaaS) met AI-componenten. "Met machine learning halen we business knowledge uit teksten", legt ze uit. "Zo updaten we bedrijfsprofielen en creëren we marktoverzicht." Ze vervolgt: "Voor corporate finance is dit een grote stap, want tot nu toe was dat vooral handwerk. Met een geautomatiseerd platform gaat het een stuk sneller. Zo kunnen analisten betere adviezen geven en wordt informatie sneller verwerkt." 

Hoog bezoek 

In najaar 2020 kwam minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap langs op kantoor. "We hadden het over AI, ons product en onze doelen. Maar ook over hoe AI financiële instituten verder kan helpen. Voor ons is dit project een mooie kans om te begrijpen wat belangrijk is voor een groot bedrijf. We ontwikkelen iets wat een probleem oplost en wat concurrentievoordeel oplevert." 

Potentie 

Hoe nu verder? Irina: "We focussen vooral op de ontwikkeling van ons bedrijf. Het gebruik van AI met financiële data heeft ontzettend veel potentieel. Ik weet zeker dat we in de toekomst nauwkeurige voorspellingen kunnen doen voor fusies en overnames." 
 

"Het gaat goed met ons bedrijf. We hebben het team uitgebreid met data scientists en stagiairs. Helaas was het programma door corona vorig jaar helemaal online, maar gelukkig hadden we goede mentoren en toegang tot de juiste kennis. Zelfs nu we niet meer in het programma zitten kunnen we nog altijd bij hen terecht met onze vragen. Dat zegt genoeg: iedereen hoopt dat we slagen." 

 

Meer weten over de start-up van deze UvA-alumni? 


Kijk de video over Intrical AI (in het Engels)

 


16 juli 2021

Ander nieuws