Self Portrait As A Tehuana Diego On My Mind by Frida Kahlo (excerpt), 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums 

 

Op 17 juni bracht de AUV alumnikring Kunstgeschiedenis in samenwerking met SPUI25 een Frida Kahlo thema-avond over haar werk en leven. Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) is op dit moment wellicht de beroemdste vrouwelijke kunstenaar ter wereld. Haar werk en nalatenschap inspireren wereldwijd nog steeds velen.  

Op deze avond gingen drie specialisten in op verschillende aspecten van de bijzondere groep 'Mexicaanse modernisten' waar Kahlo onder valt. Sebastian Lopez vertelde over de rol die Mexicaanse kunstenaars speelden in het modernisme aan het begin van de twintigste eeuw. Julia Alting behandelde enkele zelfportretten van Frida Kahlo en spiegelde deze aan werk van andere kunstenaressen. Kitty Zijlmans nam ten slotte het werk van Kahlo als voorbeeld van een andere, meer inclusieve kunstgeschiedschrijving.  

Wist je dat je ook je eigen kennis en ervaring kunt delen en je expertise kunt verbinden met die van andere UvA-alumni, studenten en docenten? Zo help je anderen met hun ontwikkeling, terwijl je tegelijkertijd je netwerk versterkt.

Meer info over blijven leren 

De hele avond is opgenomen en hieronder terug te kijken. De UvA vindt het belangrijk dat je ook na je afstuderen je kunt blijven ontwikkelen en leren. Daarom delen wij op UvA Bridge, in samenwerking met partners zoals de AUV en SPUI25, een selectie van bijeenkomsten en lezingen van en voor alumni.  

 
Bekijk videoregistratie van deze thema-avond

 

Over de sprekers 

Sebastian Lopez is kunsthistoricus, curator en schrijver. Hij werkte onder andere aan de UvA bij de opleiding kunstgeschiedenis, was directeur van de Gate Foundation en directeur van het Institute of International Virtual Arts. 

Julia Alting is kunsthistoricus. Zij studeerde cultuurwetenschappen aan het Amsterdam University College en New York University, en Azië studies en kunstgeschiedenis aan Universiteit Leiden en SOAS, University of London. Haar interesse ligt in de raakvlakken tussen politiek en esthetiek in hedendaagse kunst en in dekoloniale perspectieven op de kunstgeschiedenis. 

Frida Kahlo (1907-1954) gefotografeerd door haar vader Guillermo Kahlo in 1932

Kitty Zijlmans is Hoogleraar Hedendaagse kunstgeschiedenis en theorie/Wereld Kunstwetenschappen aan de Universiteit Leiden. 

Paul Faber (moderator) studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA, was enige tijd docent kunstgeschiedenis aan de Rietveld academie en de UvA. Hij werkte van 1986-1997 bij het Museum voor Volkenkunde (nu Wereldmuseum) Rotterdam en werkte aansluitend als conservator Afrika aan het Tropenmuseum Amsterdam. Sinds 2013 is Faber zelfstandig curator en publicist. Hij werkte mee aan meer dan 120 tentoonstellingen en heeft vele publicaties op zijn naam staan, met name over hedendaagse kunst en cultuur in Afrika en Suriname.


Kahlo tentoonstellingen in 2021 

Vanaf mei 2021 toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met werk van Kahlo, haar echtgenoot Diego Rivera en andere Mexicaanse modernisten. De tentoonstelling ‘Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution’ in het Cobra museum Amstelveen vormt een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van een fascinerende en eigenzinnige kunstenares die haar eigen leven in haar werk tot thematiek verhief.  

Later dit jaar vindt een tweede tentoonstelling plaats over Frida Kahlo: ‘Viva la Frida! – Life and Art of Frida Kahlo’ in het Drents Museum in Assen. 


Altijd op de hoogte blijven van alumni-activiteiten via de AUV 

Ben je UvA alumnus kunstgeschiedenis en wil je graag op de hoogte worden gehouden van activiteiten als deze? Word dan, voor slechts 35 euro per jaar, lid van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) en sluit je aan bij de alumnikring Kunstgeschiedenis. Op die manier steun je niet alleen de UvA met een kleine financiële bijdrage, je profiteert ook van een groot aanbod aan activiteiten voor de meer dan 9000 leden verspreid over ruim 40 alumnikringen. Als lid van de AUV ontvang je bovendien de AUV-pas. Daarmee krijg je exclusieve diensten en kortingen bij universitaire voorzieningen als het Universitair Sport Centrum en de Universiteitsbibliotheek, bij opleidingsprogramma’s van de UvA Academy en bij culturele partners zoals de Hermitage en fotografiemuseum Foam.  

 

Meer informatie over de AUV en aanmelden
 


28 juni 2021 

Ander nieuws