Data en nog eens data. Ze zijn zo nuttig om onze kennis te vergroten, om beleid te maken, te sturen op ontwikkelingen en interventies. En dan? Hoe wordt de brug geslagen tussen de wetenschap en de samenleving?

Van weten naar welzijn: daar ging de eerste dag van UvA Open 2021 over. In de studio in het Tobacco Theater aan de Nes ontvingen wij o.a. Geert ten Dam, Sarah Sylbing, Bruno Loos en Bas ter Weel. Zij gingen het gesprek aan over de noodzaak van verbindingen en kansengelijkheid. Koele cijfers komen nauwelijks binnen, maar als deze je kansen op school, je inkomen en ook je gezondheid raken, dan wordt het heet onder de voeten. De pandemie gooide er nog een schepje ongelijkheid bovenop.

Het maakt wel degelijk uit waar je wieg staat, in welke stad en welk huis. Het publiek thuis, van Amsterdam tot Curaçao en New York, roerde zich. Kijkersvragen stroomden binnen. Ook cadeautjes, van alumni die aanboden te helpen ongelijkheid te bestrijden of zich als mentor aanmeldden. En een heel mooi, mild lied van Lucky Fonz III op zijn gitaar. Op de eerste dag van UvA Open werd de toon gezet. De weg naar een effectieve aanpak van welzijn vanuit de wetenschap is weerbarstig maar nu de wil er is, is er ook een weg.

Bekijk de teaser van UvA Open dag 1: WelZijn & Wetenschap

De volledige registraties van de UvA Open lezingen 2021 verschijnen op een later moment exclusief voor UvA Bridge leden online.

Ben je alumnus en heb je nog geen UvA Bridge account? Meld je aan als je andere alumni wilt ontmoeten, iets wilt doen voor studenten en de UvA, en voor alle extra content van UvA Open.

2 juni 2021